Saturday, March 14, 2015

Meal Shakes Shaklee untuk atasi anak sembelit

Assalamualaikum & Salam Vitamin cinta. Kali ni adrina nak sharing mengenai Sembelit.


DARI sudut perubatan, sembelit berlaku apabila seseorang membuang air besar dengan kurang tiga kali seminggu.

Golongan warga emas berusia 65 tahun ke atas dikatakan lebih mudah mengalami sembelit.

Sifat najis akibat sembelit tidak semestinya bersifat keras, kering dan berketul. Ramai penghidap sembelit perlu meneran bagi mengeluarkan najis tersebut.

Sembelit menyebabkan penghidap berasa tidak puas buang air besar, perut membuncit atau sakit perut.

Sering sembelit boleh menimbulkan menyebabkan beberapa simptom seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, selain sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit.

Jadi jika orang dewasa pun tidak selesa bila sembelit, macam mana kalau kanak-kanak yang kena sembelit?? MestI kanak2 mudah nagis dan jika kita pergi jumpa doktor, doktor akan berikan ubat Lactulose. Lactulose ini bertindak untuk melembutkan najis dan akan memudahkannya untuk keluar. selagi boleh elak dari beri anak ubat kita elak kan lah ye. Selain ubat ikhtiar lain dengan berikan anak anda MEAL SHAKES SHAKLEE.


Meal Shakes memang sesuai diambil oleh kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas sahaja. Manakala untuk bayi menyusu badan , ibu-ibu boleh minum Meal Shakes ni sebab apa yang ibu makan akan di salurkan dari susu ke perut anak kan? Dan utuk bayi yang kurang dari 6 bulan dan menyusu secara ekslusif kerapkan beri anak susu sebab susu ibu tu dah cukup untuk atasi anak sembelit.


Meal Shakes Shaklee merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut.

Kandungan SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai 'pencuci' usus dan perut anak kita.

SERAT ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang KOLESTROL berlebihan.

Pengambilan air yang mencukupi penting untuk membantu serat menyerap air dari najis supaya najis menjadi lembut. Serat yang terkandung dalam Meal Shakes akan mengaktifkan pembuangan najis dan membantu mengeluarkan dngan mudah.



Sedikit Tips anak sembelit:
  • Pastikan anak anda minum air masak yang mencukupi 
  • Beri jus betik yang dikisar sebab betik mempunyai serat yang tinggi dan merangsang pergerakan usus. 
  • Buah buahan dan sayuran bertindak sebagai pelembut najis. Beri mereka makan beberapa potong sehari atau campurkan dengan makanan mereka. 
  • Urut-urut perut anak anda secara membulat beberapa minit atau cuba baringkan bayi anda angkat kakinya keatas dan gerakkan seperti kayuhan basikal. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya.
APA LAGI KEISTIMEWAAN MEAL SHAKES??


  • Minuman berperisa vanila yang lazat dan disukai anak-anak 
  • Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting 
  • Rendah lemak dan rendah glisemik 
  • Sumber protein dan kalsium 
  • Sesuai untuk hidangan sarapan pagi dan sebelum tidur 
  • Sesuai bukan sahaja untuk kanak-kanak tetapi Ibu menyusu , Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang, Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil dan Warga tua 
  • Setiap bancuhan Meal Shake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Ia adalah pemakanan tambahan yang lengkap.
Boleh dapatkan Mealshake dengan Adrina jika berminag ye. 
Whatsapp Adrina 019-9673391.
Reactions:

0 comments:

Post a Comment