Wednesday, November 26, 2014

Cara Buat Blog!!

PENGEDAR SHAKLEE PUCHONG:

Cara Mudah Buat Blog!!

Assalamualaikum dan salam vitamin cinta. Downline adrina ramai tanya mcm mana nak buat blog...nak buat live call asyik tak sempat je kan...so adrina buat entry kali ni khas utk diorang..hehe

Ikot steps adrina buat ni ye:

1) Pastikan ade akaun google (gmail) ye..kalau takde, boleh sign up di sini

2) Pergi ke www.blogger.com. Sign in akaun korang ye.



3) Korang kena sahkan maklumat diri korang..Click CONTINUE TO BLOGGER

4) Korang akan landing kat BLOGGER DASHBOARD macam pic bawah ni. Click NEW BLOG button ye.



5) Pop-up screen akan terpapar...boleh isikan TITLE, ADDRESS, pilih TEMPLATE yang korang nak ye.


6) Kalau nama blog korang dah ade orang guna, akan appear status "Sorry, this blog address is not available"..So, pilih nama lain ye...


7) Kalau nama blog yang korang nak boleh digunakan,akan appear status "This blog address is available". Pilih template korang. Click CREATE BLOG!


8) So, blog korang dah ade! Yeahh...hehe boleh view blog korang ye...Click VIEW BLOG


9) Secara default, blog korang akan appear di new tab baru...Taraaa....ni blog korang! hehe...then mesti korang nk edit blog kan...baca step seterusnya...


10) Dekat Blogger Dashboard tadi, Click OVERVIEW


11) OVERVIEW: Ni secara keseluran blog korang macam mana. boleh tengok keseluruhan performance blog korang kat sini.


12) POSTS: Kalau nak post entry baru dekat sini la..Click New Post button...if still tak publish lagi, akan jadi draft. 


13) PAGES: Ni pages untuk letak dekat tab dalam blog...boleh try sendiri yee...


14) COMMENTS:  Segala komen bagai boleh tengok kat sini ye..


15) GOOGLE+ : korang boleh setting Google + korang kat sini..


16) STATS: Boleh tengok entry boleh korang yang mana selalu orang baca..dr browser mana..pageview...ha try laa yee...


17) EARNING:  Ni untuk create Google AdSense...


18) CAMPAIGNS: Nk banyakan audience boleh dekat sini..adrina pun tak pernah try..so korang try godeh2 ye..


19) LAYOUT: Kat sini, nak add gadget  dan susun arrangement blog korang dalam ni.


20) TEMPLATE:  Nak ubah template boleh laa dekat sini...boleh main dengan HTML..customize pun boleh.


21) SETTING: Ubah setting blog korang laa yee...nak change blog address pun boleh..


22) Boleh tengok hasil blog yang adrina buat dekat sini: fahamtak.blogspot.com


Ok, harap entry ni assist korang nk buat blog ye....kalau mana yang tak jelas, koran try godeh2 dulu la ye...adrina pun dulu masa start nk buat blog, adrina banyak godeh2 sendiri dulu..hehe lama-lama mesti korang terel giler..! hehe

Selamat mencuba laa yee =)

=====================================
BERMINAT UNTUK DAPATKAN VITAMIN SHAKLEE?

Boleh WhatsApp
Adrina 019-9673391
✿ FREE SPECIAL CONSULTATION 
✿ FREE SPECIAL e-Book 

Adrina akan pos ke alamat ke seluruh Malaysia jika anda di luar kawasan ;)
========================================

***Yuran menjadi ahli Shaklee seumur hidup hanyalah RM65RM10 dikenakan oleh pihak Shaklee untuk kos penghantaran KIT SHAKLEE ke rumah anda bagi tujuan pengakrifan ID. Tetapi, jika Adrina sendiri COD KIT SHAKLEE untuk ahli baru. Tiada sebarang cas penghantaran dikenakan. Hanya RM65 dan baki akan dipulangkan kepada anda semasa COD jika anda bank in RM75.

✿ TQ. SIHAT BERSAMA VITAMIN CINTA ✿

Reactions:

0 comments:

Post a Comment