Saturday, November 8, 2014

Baby Pandai Igat!

PENGEDAR SHAKLEE PUCHONG: 
Pandainyeee diaaa mengigati sesuatu!


Assalamualaikum dan salam vitamin cinta! Tadi adrina ade share mengenai Kemampuan Otak Manusia kan.. kita tengok pulak kemampuan kita dalam mengigati sesuatu perkara!

Maklumat yang diterima akan disimpan di dalam ingatan. Terdapat dua jenis sistem ingatan :


(i) INGATAN JANGKA PENDEK


Maklumat yang diterima, disimpan di dalam ingatan jangka pendek dalam tempoh yang singkat, iaitu di antara 30 saat hingga 24 jam. 

Proses kehilangan maklumat dari gudang ini amat pantas kerana muatannya terhad. Ianya mudah hilang dari ingatan seperti nombor telefon, senarai harga dan nombor pendaftaran kenderaan. 

Sesetengah maklumat dari sistem ingatan jangka pendek akan berpindah memasuki sistem ingatan jangka panjang jika ianya diberi penumpuan dan diulang-ulang. 

Maklumat yang tidak berpindah ke sistem ingatan jangka panjang, kebanyakkannya akan lupus begitu saja.


(ii) INGATAN JANGKA PANJANG


Ingatan ini bermaksud ingatan terhadap sesuatu maklumat dalam tempoh yang lama. 

Sebenarnya setiap maklumat yang tersimpan dalam ingatan jangka panjang tetap kekal sehingga ke akhir hayat seseorang. Yang menyebabkan kita tidak dapat mengingati kembali ialah kerana kelemahan untuk 'memanggil kembali' (recall) maklumat tersebut dari gudang ingatan jangka panjang.


Maklumat dari ingatan jangka panjang tidak akan luput. Ianya masih wujud dalam ingatan, cuma mengambil masa untuk dikeluarkan kerana sudah lama tidak digunakan. 

Anda mungkin pernah terserempak dengan kawan lama tetapi tidak dapat mengingati namanya. Puas anda cuba mengingati namanya semasa berbual tetapi gagal. Setelah pulang, tiba-tiba baru anda teringat namanya. 

Begitu juga kadang-kadang kita terlupa dengan sesuatu yang sudah diingati seperti nama jalan, bangunan atau tajuk buku. Selepas beberapa ketika kita mampu mengingatinya semula.


Ini menunjukkan maklumat itu masih ada, tetap tersimpan. Kita masih 'ingat' maklumat tersebut, bukan lupa. Cuma itu adalah kelemahan kita untuk memanggil kembali maklumat itu. 

Itulah yang dimaksudkan dengan perkataan 'LUPA' dalam kehidupan seharian. 

Penyelidikan pakar psikologi dan neurologi menegaskan kenyataan "Setiap maklumat yang tersimpan di dalam ingatan jangka panjang tidak akan hilang dan musnah selama-lamanya sehingga ke akhir hayat seseorang.

Ini bukanlah cakap-cakap kosong tanpa bukti ilmiah dari para pengkaji otak. Pelbagai eksperimen saintis otak dan amalan ahlihypnotisme membuktikan penyataan tersebut. 


Dr. Wilder Penfield, seorang saintis otak dari Universiti McGill, Montreal, telah melakukan pembedahan ke atas otak pesakitnya. 

Beliau telah mengalirkan arus elektrik dengan kadar yang sangat halus pada otak subjeknya iaitu pada bahagian yang dikenali sebagai neucortex. Terbukti subjeknya didapati mampu mengingati peristiwa-peristiwa puluhan tahun lampau dengan terperinci. Misalnya warna baju, nombor-nombor telefon, perbualan pada hari-hari yang tertentu pada puluhan tahun yang lalu.Begitu juga yang berlaku kepada para subjek ahli-ahli hypnotisme. Hypnotisme adalah ilmu membangkitkan minda bawah sedar seseorang dengan menidurkannya terlebih dahulu. 

Subjek-subejk ahli hypnotisme juga mampu mengingati kembali peristiwa lampau dan mampu menceritakan apa yang dilakukan oleh mereka pada hari-hari tertentu pada 10,20 malah 50 tahun yang lampau! 

Kedua-dua jenis eksperimen ini membuktikan maklumat tersebut tetap kekal di dalam ingatan dan tidak akan luput selama-lamanya.

Orang genius dan yang mempunyai ingatan luar biasa ialah orang yang berkebolehan 'memanggil kembali' maklumat yang tersimpan di dalam sistem ingatan jangka panjang. Itu sahaja kebolehan mereka. 

Benarlah pendapat Professor Diraja Ungku Aziz bahawa manusia mempunyai kemampuan untuk menyimpan ilmu pengetahuan yang tidak terhingga banyaknya jika mengetahui tekniknya.

Jika anda ingin menjadi genius, anda haruslah menguatkan potensi otak dengan meransang, melatih, menyubur, menyihat dan mencergaskan otak melalui kaedah-kaedah moden dan tradisional. 

Kajian menunjukkan keupayaan otak boleh ditingkatkan perkembangannya melalui berbagai-bagai rangsangan, saranan, pemakanan, senaman, latihan, amalan dan pantang hidup. Kajian ulama-ulama Islam menambah bahawa amalan-amalan kerohanian termasuk doa, ibadah dan taqwa juga boleh menyubur dan mengaktifkan sel-sel otak.OTAK YANG CERDAS TERLETAK PADA 
BADAN YANG SIHAT

Untuk mendapatkan otak yang sihat atau cerdas, kita perlu memiliki tubuh badan yang sihat terlebih dahulu. 


Oleh itu, anda perlulah melakukan senaman, mengamalkan amalan pemakanan yang berkhasiat, berzat, seimbang dan berjadual, amalan hidup yang betul dan menyihatkan, berpuasa, berjiwa tenang, membersihkan perut, dan lain - lain lagi rahsia yang dipaparkan di sini. 

Kesihatan mental bergantung kepada kesihatan tubuh badan.

BAGAIMANA SHAKLEE MEMBANTU BADAN KITA SIHAT?


1) ESP  (RM150 / 850g / 1.5 bln)
- Asas 1: Pembinaan Sel
- Protein digunakan utk mbinaan sel bdn.
- bahan asas sel

2) Vitalea (RM88.75 / 120bji / 1-2bln)
- Asas 2: Pemakanan sel
- Multivitamin

3) Vitamin C (RM92.50 / 180biji / 5-6bln)
-Asas 3: Perlindungan sel
-Mningkatkan imun bdn
-bantu pyerapan zat besi
-mbina cologen
-stiap 1jam vit c akan mlepaskan 100g dlm bdn

4) B-complex (RM53.75 / 120 bji/2-3bln)
-Asas 4: Pergerakan sel
- Mnukar gula kpd tnaga
- perlu bg saraf
- pntg kshatan mental
- btlkan srl darah merah
- mbantu hormon
- mgurgkan depresi

Set Asas Shaklee adalah set asas yang perlu ada di rumah.  Jangan bila sakit baru cari suplement! Bila kita sihat ni laa nak jaga tubuh badan sebelum sakit kan. 

Set asas ni wajib adrina & husben makan. lagi satu, Harga berpatutan dengan tempoh penggunaannya! harga yang adrina paparkan adalah harga runcit, untuk lebih diskaun, boleh whatsapps adrina ye..siap FREE E-BOOK lagi taw! =)

===============================================
BERMINAT UNTUK DAPATKAN VITAMIN SHAKLEE?

Boleh WhatsApp
Adrina 019-9673391
✿ FREE SPECIAL CONSULTATION 
✿ FREE SPECIAL e-Book 

Adrina akan pos ke alamat ke seluruh Malaysia jika anda di luar kawasan ;)
========================================***Yuran menjadi ahli Shaklee seumur hidup hanyalah RM65RM10 dikenakan oleh pihak Shaklee untuk kos penghantaran KIT SHAKLEE ke rumah anda bagi tujuan pengakrifan ID. Tetapi, jika Adrina sendiri COD KIT SHAKLEE untuk ahli baru. Tiada sebarang cas penghantaran dikenakan. Hanya RM65 dan baki akan dipulangkan kepada anda semasa COD jika anda bank in RM75.

✿ TQ. SIHAT BERSAMA VITAMIN CINTA ✿

0 comments:

Post a Comment