Monday, January 18, 2016

Kenapa Ibu Hamil Darah Rendah??

Assalamualaikum. Jom kali ni nak share Darah Rendah ketika hamil..


Tekanan darah anda akan diperiksa setiap kali temu janji antenatal anda. Doktor akan memantau tekanan darah anda untuk memastikan ia berada pada tahap yang sihat.

Bagaimanakah tekanan darah saya berubah semasa hamil?

Tekanan darah anda akan berubah sedikit ketika anda hamil. Perkara ini adalah normal. Hormon kehamilan, progesteron, mengendurkan dinding salur darah anda. Ini boleh menyebabkan tekanan darah anda turun semasa trimester pertama dan kedua. Tekanan darah yang menurun ini mungking membuatkan anda rasa hendak pitam jika ana berdiri terlalu lama atau bangun terlalu cepat.


Tekanan darah anda berada pada tahap paling rendah ketika anda di antara minggu ke-18 dan ke-20 kehamilan. Menjelang waktu ini, badan anda telahpun menghasilkan satu liter darah tambahan yang harus dipam oleh jantung ke seluruh badan. Tekanan darah akan kembali ke tahap sebelum kehamilan dalam beberapa minggu sebelum bayi anda lahir.


Bagaimanakah cara tekanan darah saya diukur?

Doktor, jururawat atau bidan akan menggunakan satu mesin kecil yang dipanggil sphygmomanometer untuk mengukur dan merekodkan tekanan darah anda. ini berlaku pada setiap temu janji antenatal anda.


Anda perlu duduk dan melonggarkan sebarang pakaian pada lengan anda. Doktor, jururawat atau bidan akan membalut lengan anda pada bahagian atas siku dengan kaf dan mengepam udara ke dalamnya.

Kaf tersebut akan mengembang dan menghentikan sebentar aliran darah ke dalam salur darah utama pada lengan anda. Lengan anda akan rasa ketat sedikit, tetapi ia sepatutnya tidak menyakitkan. Kemudian, udara dalam kaf tersebut akan dibebaskan secara perlahan-lahan. Kaf ini bersambung dengan sphygmomanometer yang mengira tekanan darah, dan bacaan ini akan direkodkan oleh doktor, jururawat atau bidan yang membantu anda.


Bacaan ini mempunyai dua nombor yang kelihatan seperti pecahan, contohnya, 110/70. Nombor pertama, atau nombor di atas, menunjukkan tekanan darah anda ketika jantung ana berdegup dan menolak darah ke seluruh badan (tekanan darah sistolik). Nombor kedua, atau nombor di bawah, ialah tekanan darah anda apabila jantung anda berehat di antara degupan (diastolik).

Apa yang normal bagi anda mungkin berbeza bagi bakal ibu yang lain. Oleh itu, tidak perlulah anda membandingkan bacaannya. Purata julat tekanan darah jika anda sihat ialah di antara 110/70 dan 120/80, namun ianya sangat berbeza semasa hamil.

Doktor anda hanya akan bimbang jika tekanan darah ana meningkat lebih daripada 140/90. Doktor biasanya akan mengambil bacaan sekali lagi untuk memastikannya, kerana bacaan pertama yang tinggi mungkin tidak tepat.

Mengapakah tekanan darah saya diukur?

Doktor akan mengukur tekanan darah anda kerana ia adalah sebahagian penting daripada penjagaan kesihatan anda. Beliau akan memerhatikan tanda-tanda praeklampsia, terutamanya pada penghujung kehamilan. Di samping mengambil tekanan darah, doktor juga akan menguji air kencing anda. Protein dalam air kencing dan tekanan darah yang tinggi kedua-uanya adalah tanda-tanda praeklampsia.


Tekanan darah tinggi mempunyai beberapa nama, bergantung kepada tahap kehamilan anda ketika anda mengalaminya:

Sebelum 20 minggu kehamilan, jika anda mendapat tekanan darah tinggi, ia dipanggil hipertensi penting. Ini bermakna, anda mungkin telahpun mengalami tekanan darah tinggi sebelum anda hamil. Ini juga dipanggil tekanan darah tinggi prakewujudan. Anda hanya akan tahu dengan pasti mengenainya jika tekanan darah anda kekal tinggi selepas bayi anda lahir.

Selepas 20 minggu, tekanan darah tinggi dipanggi hipertensi gestasi. Ini adalah panggilan bagi tekanan darah tinggi yang terjadi semasa kehamilan. Hipertensi gestasi biasanya bukanlah satu masalah. Tekanan darah anda akan diperiksa beberapa kali. Jika tekanan darah anda naik terlalu tinggi, anda mungkin dinasihatkan mengambil ubat untuk mengawalnya. Lebih awal hipertensi berlaku, lebih besar kemungkinan tekanan darah anda naik hingga ke tahap di mana anda memerlukan ubat untuk mengawalnya.

Menghidap hipertensi sedia ada ataupun hipertensi gestasi bermakna anda lebih berkemungkinan mendapat praeklampsia. Doktor anda akan menerangkan kepada anda simptom-simptom yang perlu anda awasi. Hubungi doktor anda serta-merta jika anda rasa tidak sihat di antara temu janji antenatal. Kadang-kala, praeklampsia boleh berlaku dengan cepat.

Adakah tekanan darah saya akan turun selepas bersalin?

Jika anda mendapat tekanan darah tinggi selepas 20 minggu kehamilan, besar kemungkinan ia akan turun ke tahap normal selepas anda bersalin, tetapi ia mungkin mengambil masa beberapa minggu.


Tekanan darah anda akan diperiksa sekurang-kurangnya sekali dalam masa enam jam selepas anda bersalin. Selepas itu, jika anda menghidap hipertensi gestasi, anda mungkin perlu memeriksanya kira-kira setiap empat jam. Jika tekanan darah anda kekal tinggi, anda mungkin perlu mengambil ubat untuk mengawalnya selama beberapa bulan selepas anda bersalin.

Jika anda sudahpun mengalami tekanan darah tinggi sebelum hamil, anda mungkin perlu mengambil ubat. Ini kerana, tekanan darah anda kemungkinan besar tidak akan turun selepas anda bersalin. Mempunyai tekanan darah yang tinggi selama bertahun-tahun meningkatkan risiko anda mengalami masalah jantung dan mendapat strok di kemudian hari.

____________________________________

Boleh dapatkan SET TAMBAH DARAH SHAKLEE. Jima takmau ambil banyak-banyak suplement, boleh ambil VITALEA sahaja...


Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli.

Boleh dapatkan produk SHAKLEE dengan harga runcit disini.
Boleh whatsapp Adrina 019-9673391 untuk harga yang lebih berbaloi-baloi.0 comments:

Post a Comment