Sunday, April 20, 2014

Kereta Bawa Keranda Karpal Singh Diiring Superbike

11.45 pagi

Keranda mendiang Karpal Singh dibawa ke Krematorium Batu Gantung.

11.00 pagi

Ketua Menteri Lim Guan Eng menyampaikan ucapannya.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan seluruh rakyat Negeri Pulau Pinang dengan penuh takzim menzahirkan rasa dukacita dan menyampaikan ucapan takziah kepada YBhg. Puan Gurmit Kaur dan keluarga atas pemergian mendiang YB Karpal Singh pada 17 April 2014 yang lalu.

Mendiang Karpal adalah Ahli Parlimen Bukit Gelugor dan Jelutong selama lapan (8) penggal serta pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri di Kedah dan Pulau Pinang untuk empat (4) penggal, bermula pada tahun 1974.

Karpal amat terkenal dengan ngaumannya yang garang dalam menegakkan keadilan dan memperjuangkan nasib golongan yang kurang berkemampuan sehingga ada kalanya sanggup mengorbankan dirinya untuk orang lain. Keunikan dan karismatik yang dimiliki oleh beliau, sukar dicari ganti dan kami akan menjadikannya sebagai inspirasi.

Pemergian beliau walaupun sukar untuk diterima dan meninggalkan titik pedih dalam hati kita semua, tetapi jasa dan bakti beliau akan kekal terpahat di sanubari kita semua.

Buat keluarga mendiang Karpal, takziah diucapkan. Kerajaan Negeri dan rakyat Negeri Pulau Pinang turut bersama-sama berkongsi kesedihan anda semua.

Saya ingin ucapkan terima kasih yang tidak terhingga atas kehadiran Tun dan Toh Puan pada pagi yang mulia ini. Penghargaan juga kepada Jawatankuasa Pengkebumian Jenazah di bawah pimpinan Ahli EXCO YB Chow Kon Yeow dan juga daripada pihak pentadbiran di bawah Pegawai Kewangan Negeri Dato Mokhtar bin Jait.

9.53 pagi

Orang ramai dari pelbagai latar belakang bangsa dan agama hadir ke Dewan Sri Pinang pagi ini bagi memberikan penghormatan terakhir kepada tokoh politik dan peguam ikonik Karpal Singh.

Barisan panjang manusia, tua dan muda dari seluruh negara menunggu peluang untuk mendekati keranda bekas pengerusi DAP dan ahli parlimen Bukit Gelugor itu.

Hanya doa dan tanda hormat yang mampu mereka berikan.

Dalam pada itu, ada juga yang menzahirkan emosi mereka kelihatan mengalirkan air mata, memeluk ahli keluarga terdekat dan menyentuh keranda mendiang.

Seorang lelaki kelihatan mendekati keranda, berdiri tegak, menjerit dan memberikan tabik hormat.

Orang ramai yang hadir disambut anak mendiang Karpal - Jagdeep, Gobind, Ramkarpal, Mankarpal dan Sangeet Kaur yang berdiri kesedihan berdekatan keranda.

Seorang lelaki memberi tabik hormat kepada mendiang Karpal SIngh

9.34 pagi

Sekitar pukul 9.30 pagi tadi, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Dewan Sri Pinang bagi memberikan penghormatan terakhir kepada Karpal Singh. Turut bersama beliau ialah Lim Kit Siang.

8.24 pagi

Keranda mendiang Karpal Singh tiba di Dewan Sri Pinang pada 8.24 pagi tadi.

Sekitar pukul 8.40 pagi, dewan dibuka bagi orang awam untuk memberikan penghormatan terakhir.

Penghormatan terakhir untuk orang awam bermula pada pukul 9 hingga 11 pagi.

Buat masa ini, orang awam bertali arus menanti peluang masing-masing.

"Harap sabar, harap sabar. Pintu akan dibuka sebentar lagi," kata pengacara di majlis penghormatan di Dewan Sri Pinang.

Selain itu, orang awam diminta untuk tidak merakamkan foto sewaktu berada di dalam dewan.

Karpal Singh

Sebelum itu, suasana sedih menyelubungi upacara penghormatan terakhir mendiang Karpal Singh, seorang ahli politik ternama dan peguam yang dihormati.

Orang ramai tiba di kediamannya di Jalan Utama di sini seawal 6 pagi untuk memberi penghormatan terakhir mereka buat pemimpin DAP yang meninggal pada usia 73 dalam satu kemalangan pada Khamis.

Walau bagaimanapun, ketika keluarga melakukan sembahyang terakhir, orang ramai hanya boleh duduk diam dan menonton.

Keranda itu dibawa keluar dari rumah pada pukul 7.45 pagi dengan letupan mercun dan teriakan "Boleh Sone Hal! 'dan 'Sat Sri Akal'.

Kereta ahli keluarga Karpal merupakan antara kenderaan yang keluar dulu, dan diiringi oleh rombongan berat pemimpin DAP dan pegawai kerajaan.

Perarakan itu akan melalui Jalan Utama, Jalan Macalister, Lebuhraya Peel, Jalan Perak, Jalan Burma, Jalan Pangkor, Jalan Sultan Ahmad Shah, Lebuh Farquhar and Lebuh Light sewaktu dalam perjalanan ke Dewan Sri Pinang.


keranda karpal
Kira-kira 100 penunggang Superbike mengiringi kereta yang membawa keranda mendiang Karpal Singh ke Dewan Sri Pinag
keranda karpalRibuan menyaksikan keranda yang membawa mayat Karpal Singh diusung masuk ke Dewan Sri Pinang0 comments:

Post a Comment