Wednesday, September 2, 2015

Cara Buat ScrollBox di Label Blog

Assalamualaikum dan salam vitamin cinta....entry kali ni nak share macam mana nak buat scrollbox di Label blog...

Entry ni khas untuk blogger2 yang pening bila tukar template jee, scrollbox hilang! cis! 

Entry ni jugak untuk memudahkan adrina rujuk kalau nak tukar template lain...

Tak taw scrollBox tu ape? contoh macam bawah ni: 


TUTORIAL SENANG BUAT SCROLLBOX

STEP 1: Pegi ke Dashboard Blog > Template > Edit HTML

STEP 2:  Cari code macam kat bawah ni:


STEP 3: Copy code kat bawah ni:


STEP 4: Paste kat atas code yang cari tadi. Hasilnye akan jadi macam ni:

STEP 5: Siap!

INFO TAMBAHAN

Time adrina buat ni..ada yang label jadi, ada yang label tak jadi..godeh punye godeh taw jawapan dah! huhu

Contoh bila korang search di HTML tu...ada nama label korang telah set nama lain..bukan #Label1 sahaja...

Contoh: Label korang ada banyak:
          1) Produk Shaklee
          2) Set Shaklee
          3) Testimoni Shaklee
       
Kena cari dulu nama label korang dalam HTML set nama apa.

STEP 1: Pegi ke Dashboard Blog > Template > Edit HTML

STEP 2: Cari nama label korang "Produk Shaklee"


Nampak tak untuk label "Produk Shaklee" nama label telah set 'Label2'?
Jadi kalau nak buat scrollbox kena ikut nama yang telah set! simple! huhu

STEP 3:  Cari code macam kat bawah ni:


STEP 4: Copy code kat bawah ni:


STEP 5: Paste kat atas code yang cari tadi. Hasilnye akan jadi macam ni:


STEP 6: Siap!

So, korang boleh laa buat scroll box dekat popular post korang...blog achieve...mana2 laa asalkan tahu nama set apa! huhu

Selamat mencuba!

Nak dapatkan PRODUK Shaklee??

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti.

Boleh hubungi or whatsapp 
Adrina 019-9673391

Reactions:

0 comments:

Post a Comment