Wednesday, October 15, 2014

aku try minum JAMU!!

JAMU KUNYIT ASAM


Arini aku so tak de keje. buat jamu. ok JAMU. what? yes. JAMU dear. dah selamat duk dalam perot. ohhhhhh soooo pahittt...kelat.....dan ummmpphhhh bau semerbak. hihi

ni kes terjebak sb baca blog orang cara tradisional nak cantik, kurus, dan byk lagi. orang indonesia yang cecantik tu minum jamu kunyit asam ni la katenyerrrr....kihkih

So free time, i make it the jamu humm humm...smell like a yummy but when drinking like....ermm...kunyit!!! kahkah

So excited kan! ni resepi dia:
  • Kunyit
  • Halia
  • Asam Jawa
  • Sireh
  • Gula Melaka


Cara-cara buat:
  • Rebus halia, kunyit, daun sireh dalam periuk
  • Agak2 dah sejuk, blend semua tu.
  • Then tapis...mesin lagi...tapis..

  • Air rebus halia, kunyit dan daun sireh dalam periuk tadi masukkan gula melaka dan air asam jawa.
  • Then masukkan air dah tapis tadi.
  • Siap. tunggu sejuk. masuk dalam fridge. then minum laa....


more than 5 minute gak  kot mengadap gelas tuu tak minum2..hahaha 

last sekali, tutup hidung minum. rase kunyit dan halia banyak. pastu cecepat cari air masak minum dan makan buah anggur. bagi ilang rase...

sendawa pon bau kunyit dan halia. kahkah.

actually kalau ade buah manjakani lagi power kot...byk faedah manjakani ni...dah kawin taw laa kot...hihi....trylaaa.....hehe 

Reactions:

1 comments:

Post a Comment