Friday, July 11, 2014

Cara Buat Blog Sendiri

Arini adrina nak ajar cara buat blog sendiri...dah buat blog, kena rajin update laa ye...hehe..jom!


1.anda mesti ada akaun google (gmail) jika dah ada jadi mudah untuk anda,mana yang tidak ada mesti buka akaun google dulu ok.

2.siapa yang dah ada akaun google anda cuma cari web ini www.blogger.com. sebaik sahaja masuk ke laman web tersebut anda akan melihat paparan seperti di bawah:-


3.log masuk ke akaun anda dan anda akan melihat product google dan cari blogger dan click.

4.siapa yang tidak mempunyai akaun google anda akan nampak 'get start' nanti seperti paparan di dalam gambar di bawah:-


5.after click 'get start anda akan nampak paparan seperti gambar di bawah;-


6.please isikan maklumat yang di minta dan klick butang continue,Selepas anda klik “Continue”, anda belum boleh buat blog anda. Anda perlu terlebih dahulu verify atau sahkan alamat email anda untuk tujuan pengesahan. Jadi sila semak inbox email yang anda masukkan sebentar tadi kerana Google akan menhantar email automatik kepada anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah klik pada link pengesahan yang ada di dalam email yang anda terima dan anda akan dibawa ke halaman seperti di bawah.


7.next klik pada link “Click here to continue” dan anda akan sampai kepada halaman seperti paparan di bawah ini.


8.next klik pada butang “Create Your Blog Now” untuk mulakan tugas buat blog blogspot anda sendiri. Anda akan diminta memberikan nama untuk blog anda dan memasukkan alamat blog pilihan anda. Sekiranya alamat yang anda pilih telah digunakan, sila pilih alamat yang lain dan seterusnya apabila berjaya mendapat alamat yang diingini, masukkan kod verifikasi dan tekan “Continue”


9.Setelah itu anda kan sampai ke peringkat kedua untuk buat blog iaitu memilih template. Pilihlah template yang anda berkenan dan seterusnya “Continue”.


10.after anda klik “Continue” seperti di atas, anda akan menemui paparan seperti di bawah. Jadi, klik pada butang “Start Blogging”.


11.after anda berjaya klik pada butang “Start Blogging” maka selesailah tugas saya untuk menunjukkan kepada anda cara buat blog dengan Blogger.com. 

Selepas itu anda bolehlah mulakan tugas anda menulis catatan (post) pertama di blog anda. Mula-mula masukkan tajuk catatan anda dan kemudian isi kandungan blog. Apa yang anda ingin tulis terserahlah kepada anda. 

Selepas selesai menulis anda klik butang “Publish Post” di bahagian bawah untuk siarkan catatan ataupun post anda. Contohnya seperti di bawah.


ok dah siap blog anda yang mana belum tahu cara-cara buat blog,
Untuk menjadikan blog anda sebuah blog yang aktif buatlah catatan baru 2 atau 3 kali seminggu atau sekurang-kurangnya seminggu sekali. 

Di samping itu rajin-rajinlah berkunjung ke blog rakan lain (blog walking) dan memberikan komen di blog mereka. Dengan cara ini anda dapat meningkatkan trafik (pengunjung) ke blog anda. Anda bleh menggunakan blog anda untuk tujuan sosial ataupun untuk blog perniagaan. Terserah kepada anda.

selamat mencuba! 

0 comments:

Post a Comment